30 de març del 2007

6. Sindicació de continguts (publicar informació)

Com hem dit abans, també podem compartir la nostra pròpia informació, perque sigui redifosa per la xarxa.
Per fer-ho, hem de disposar d'un espai web públic (per exemple el que tenim al Blink). També necessitem un document en format RSS o XML (que ens permetrà sindicar la informació) i documents en format HTML amb la informació mateixa. Tots aquests documents estaran a un espai web públic (el mateix o diferents).
A continuació teniu un exemple de codi RSS 2.0. El document es pot escriure amb Dreamweaver, fent servir l'opció de document XML. L'extensió del document pot ser .rss o .xml. Com es tracta d'un llenguatge d'etiquetes, tenir coneixements d'HTML ens és útil per entendre'l (clica sobre la imatge per veure-la ampliada):



Comentem les etiquetes més importants. N'hi ha dos d'especialment importants, channel (canal) i item (article), que defineixen el canal de publicació (que és fixe) i els diferents articles d'informació que volem donar en subscripció (que són variables). En el nostre exemple l'espai web és http://grups.blanquerna.url.edu/antropologiacultural/mati
en aquest espai hi ha els documents http que actuen com a fonts de dades i també el canal de publicació, que esta a la carpeta etnocanal dintre de http://grups.blanquerna.url.edu/antropologiacultural/mati

Etiquetes RSS importants:

channel: el nostre canal de publicació o feed , on estaran els articles d'informació que mostrem als altres usuaris.
Dintre d'un canal hi ha aquests elements:
  • title: és el títol del nostre canal o feed.
  • link: adreça web en la que es troba el nostre RSS (per exemple, l'espai web públic del Blink).
  • description: descripció del canal

Després tenim els elements variables del canal, és a dir, els articles o ítems on es troba l'informació mateixa:
item: és cadascún dels articles d'informació que volem redifondre en subscripció. Hi pot haver més d'un ítem en un mateix canal. Cadascún dels ítem tindrà aquests elements:
  • title: el títol de l'article
  • link: adreça web en la que es troba publicada la informació (una pàgina web).
  • description: descripció de l'article
Finalment caldrà enllaçar aquest document RSS amb la nostra pàgina web, de manera que els usuaris que navegin pel nostre lloc és puguin susbcriure. El codi HTML que cal escriure en la pàgina web és el següent (clica sobre la imatge per veure-la ampliada):



En aquest cas hem fet l'hipervincle utilitzant una imatge com a botó.

Ara, només cal que esperis els subscriptors, procura facilitar informació interessant i actualitzada!

28 de març del 2007

Sindicació de continguts (rebre informació)

Com hem dit abans la sindicació de continguts funciona en dos direccions, amb la mateixa tecnologia: es possible rebre informació de la web i també oferir la nostra informació als altres usuaris.

Rebre informació de la web
Seguirem primer l'exemple de subscriure'ns al canal de cultura de El País amb l'agregador Bloglines.
1. Ens registrem com a usuaris de Bloglines a l'opció de registre. Rebrem un correu-e que haurem de contestar per completar el registre.
2. Obrim una sessió a bloglines (és a dir, ens loginem).
3. Anem a la pàgina d'index d'RSS de El País, fem un clic a la secció cultura i seleccionem Bloglines al menu desplegable.
4. Una pàgina de bloglines ens demana les opcions de subscripció. Fem clic al botó de subscripció.
5. Ja surt El País - Sección Cultura com un canal a Bloglines.

Ara farem la subscripció al canal Internacional de El Periodico. Fem clic a la secció corresponenti a continuació, a diferència d'abans, ens demana el següent:
Fem clic on diu Suscribirse ahora.

Si voleu fer podcast, podeu seguir les instruccions que ens dona J. Coderch al seu bloc. Podeu fer podcast, com veieu allà, amb el programa iTunes o amb un agregador. Tot i que en Coderch recomana Google Reader, també es pot fer amb Bloglines, seguint el mateix procés.

Sindicació de continguts

Introducció
Com ja apuntàvem en una entrada anterior una característica fonamental del Web 2.0 és la sindicació de continguts, és a dir, la redifusió de continguts d'un lloc web en un altre lloc web. No es tracta d'un hipervincle, sinó que una part dels continguts d'un lloc web es mostren en un altre de forma automàtica i immediata de manera que una actualització en el lloc d'origen es veu sense intervenció de l'usuari també en el lloc destí.
La sindicació de continguts és bidireccional: l'usuari pot rebre informació de la web i també pot oferir informació utilitzan la mateixa tecnologia.

Alguns conceptes
Aclarim alguns conceptes bàsics:

- Formats de la sindicació. Per sindicar determinada informació necessitem que aquesta es presenti en un format determinat. Els formats més estandard de sindicació són el RSS (Really Simple Syndication) o l'Atom. Es tracta de formats de la família del XML (eXtensible Markup Language), que és un conjunt de llenguatges de programació que segueixen l'estandard SGML (Standard Generalized Markup Language), al que també pertany, per exemple, l'HTML (HypeText Markup Language) que és el format estàtic de les pàgines web.

- Programes lectors. Són els agregadors, programes que permeten llegir i presentar les fonts de dades en format RSS o Atom. En general n'hi ha en línia, instal.lables a l'ordinador o plug-ins del navegador.
Alguns agregadors en línia:
Bloglines
Google Reader


- Canals. Són els feeds, nom que es dóna als documents (en definitiva, als continguts) que poden ser sindicats, és a dir, que estan en format RSS o Atom. Per tant, un agregador és un lector de feeds o canals. Aquests canals s'identifiquen normalment a partir d'una imatge com aquestes, que apareix en el document mateix o bé en la barra de direcció:

Alguns canals:
El País
El Periódico
Barrapunto
del.icio.us
YouTube
En el cas que el canal sigui multimèdia i ofereixi continguts d'àudio i video es parla de podcast:
Catalunya Ràdio
BBC Radio
En general també ens podrem subscriure a qualsevol webloc o altre canal d'informació on aquesta s'actualitza sovint.

- Mashups. Es tracta d'aplicacions web creades a partir de diferents fonts de dades XML.
Alguns exemples:
bubblr: es pot crear un còmic a partir de fotos del Flickr
phrasr: ens il.lustra una frase que hem escrit utilitzant fotos del Flickr
Sopranos: combina informació de la sèrie The Sopranos amb el Google Maps
LivePlasma: agrupació d'afinitats d'artistes, a partir d'informació d'Amazon
Diggdot

Més informació
Guía facil del RSS
Sindicació a la Wikipedia

14 de març del 2007

Ús d'etiquetes HTML per inserir clips de vídeo

Heu vist a l'entrada anterior que podeu fer un hipervincle cap a un clip de vídeo que prèviament hem publicat a Internet (en el cas anterior, a un web del blink del grup de classe: http://grups.blanquerna.url.edu/suport/pixar2.mov

També podeu inserir el clip de vídeo a l'entrada del bloc. Per fer-ho, quan redacteu l'entrada, heu descriure el següent:



Tenint en compte que:
- embed és l'etiqueta html per inserir elements multimèdia (àudio o vídeo) en documents web
- l'adreça web http://grups.blanquerna.url.edu/suport/pixar3.mov és la ruta d'accés al clip de vídeo
- el paràmetre autostart=false evita que el vídeo es reprodueixi només entrar al bloc.
Aquí teniu un exemple (feu dos clics al vídeo):




També podeu inserir vídeos del YouTube, per fer-ho seguiu les instruccions d'aquesta entrada del bloc d'Eines d'en J. Coderch.

12 de març del 2007

5. Del web 1.0 al web 2.0 (segona part)

Segona part: treballem ara la web 2.0, el concepte principal a tenir en compte serà el de prosumer (acrònim de productor+consumidor).
a) Cal completar el lloc web amb una llista de conceptes dels següents articles: article de David Casacuberta sobre web 2.0, article de Tim O'Reilly "¿Qué es la Web 2.0?"
La llista de conceptes es treballa en grup, a través un forum del blink. Es publiquen els conceptes decidits per tot el grup.
b) Fer una crònica de les jornades Blanquerna de comunicació en el bloc del grup, amb text, fotografies i videos. Cada membre del grup ha de fer una entrada al bloc, com a mínim un cop al dia mentre duren les jornades (individual). També s'ha d'editar el blogroll amb enllaços relacionats amb els temes de les jornades (en grup).
Uns dels objectius principals d'aquesta part és treballar de manera pràctica el tema de les xarxes socials en base a hipervincles, característic del web 2.0

Bibliografia
CASACUBERTA, D. "Gestión cultural y TIC: una perspectiva desde la web 2.0". A: e-Cultura, les noves tecnologies aplicades a la gestió de la cultura. Barcelona: APGCC, 2007. pp. 73-84

Exemple
Un clip de vídeo: Píxar?


5 de març del 2007

5. Del web 1.0 al web 2.0 (primera part)

Aquesta feina tracta del pas de la web 1.0 a la web 2.0. Es treballen diferents continguts en diferents formats per tenir una perspectiva al mateix temps pràctica i teòrica.

Primera part: treballarem la Web 1.0, amb el concepte d'Interactivitat
a) Què és Internet? Aspectes generals que cal tenir en compte. Els contiguts es treballen amb el suport dels següents textos: Internet; Multimèdia; Conferència Castells; Introducció del llibre de Mark Dery. Es fa un mapa conceptual dels textos. En grup
b) Desenvolupament d'un concepte: es tria un concepte dels anteriors i es desenvolupa en forma d'article amb hipervincles per ampliar la informació. Individual
c) Amb els continguts anteriors (mapa conceptual, desenvolupament de concepte...) es fa un lloc web amb dreamweaver que es publica a l'espai web del grup al blink.

Bibliografia
DERY, M. Velocidad de escape. La cibercultura en el final del siglo. Madrid: Siruela, 1998.
CASTELLS, M. La galaxia internet. Reflexiones sobre Internet, empresa y sociedad. Barcelona: Plaza y Janés, 2001.

4 de març del 2007

Del web 1.0 al web 2.0

La Web 2.0 són les aplicacions web orientades als usuaris. La web 1.0 es caracteritza per les pàgines HTML estàtiques, actualitzades amb poca freqüència. El següent pas van ser les pàgines dinàmiques, on servidors CMS actualitzaven de forma automàtica a partir d'una base de dades. Aconseguir visites era l'objectiu principal. La usuabilitat i per tant una estètica visual era important.

Un CMS és un sistema de gestió de contingut. El contingut del lloc web es troba en una base de dades. La interfície del lloc és independent del contingut. L'edició de contingut és independent del disseny. Per exemple, Periodismo Internacional

En la Web 2.0 l'objectiu principal és afavorir una la xarxa social mediada per les eines tecnològiques, on el més important són els lligams i la col.laboració entre persones que tenen interessos comuns. Compartir tant continguts com tecnologia, d'aquí projectes de programari lliure i creació col.lectiva (per exemple sota llicència GNU GPL pel programari o GNU GFDL pels continguts). Aquestes webs 2.0 són més aviat llocs de trobada socialment actius amb usuaris que escriuen en un bloc, contribuiexen en un wiki, etc.

Un concepte clau de la Web 1.0 és la interactivitat. Per a la Web 2.0 el concepte clau pot ser el prosumer (producer + consumer)

Des del punt de vista de l'organització de la informació, és a dir, del sistema de classificació que s'utilitza per formular categories, es pot establir el següent paralelisme:
Web 1.0 : taxonomies
Web 2.0 : folcsonomies

Una taxonomia és una forma de classificació de la informació en categories jeràrquiques. Per exemple el directori de Tripodos
Una folcsonomia és una forma de classificació en base a etiquetes simples en un espai horitzontal i descentralitzat. Hi ha folcsonomia quan diferents usuaris col.laboren per descriure un mateix material. Per exemple per classificar els enllaços favorits (del.icio.us), les fotografies (Flickr) o els vídeos (YouTube).

L'usuari de la web 2.0 no només publica la seva informació (diari de bitàcora, fotografies, etc) també la comparteix amb d'altres usuaris que poden usar-la en un lloc diferent de l'original (no només citar-la en forma d'hipervincle). És a dir, s'utilitzen sistemes XML (RSS, ATOM, etc) de sindicació/agregació de la informació.

Més informació
Web 2.0, article de la Wikipedia
¿Que es la Web 2.0?, article de Tim O'Reilly

(aquesta entrada es pot anar ampliant al llarg del curs)

Usabilitat i interficie

Consulteu els documents de la web de l'assignatura que fan referència al concepte d'interfície i d'usuabilitat.
Aquí teniu una sèrie d'exemples d'enfoc funcional i metafòric:

Yahoo
Internet Movie Database
Tripodos

Hielscher Film
Agencynet

Una proposta innovadora d'interfície la podeu trobar aquí. Us ajudarà, també, a entendre el concepte de metàfora d'escriptori.