4 de març del 2007

Del web 1.0 al web 2.0

La Web 2.0 són les aplicacions web orientades als usuaris. La web 1.0 es caracteritza per les pàgines HTML estàtiques, actualitzades amb poca freqüència. El següent pas van ser les pàgines dinàmiques, on servidors CMS actualitzaven de forma automàtica a partir d'una base de dades. Aconseguir visites era l'objectiu principal. La usuabilitat i per tant una estètica visual era important.

Un CMS és un sistema de gestió de contingut. El contingut del lloc web es troba en una base de dades. La interfície del lloc és independent del contingut. L'edició de contingut és independent del disseny. Per exemple, Periodismo Internacional

En la Web 2.0 l'objectiu principal és afavorir una la xarxa social mediada per les eines tecnològiques, on el més important són els lligams i la col.laboració entre persones que tenen interessos comuns. Compartir tant continguts com tecnologia, d'aquí projectes de programari lliure i creació col.lectiva (per exemple sota llicència GNU GPL pel programari o GNU GFDL pels continguts). Aquestes webs 2.0 són més aviat llocs de trobada socialment actius amb usuaris que escriuen en un bloc, contribuiexen en un wiki, etc.

Un concepte clau de la Web 1.0 és la interactivitat. Per a la Web 2.0 el concepte clau pot ser el prosumer (producer + consumer)

Des del punt de vista de l'organització de la informació, és a dir, del sistema de classificació que s'utilitza per formular categories, es pot establir el següent paralelisme:
Web 1.0 : taxonomies
Web 2.0 : folcsonomies

Una taxonomia és una forma de classificació de la informació en categories jeràrquiques. Per exemple el directori de Tripodos
Una folcsonomia és una forma de classificació en base a etiquetes simples en un espai horitzontal i descentralitzat. Hi ha folcsonomia quan diferents usuaris col.laboren per descriure un mateix material. Per exemple per classificar els enllaços favorits (del.icio.us), les fotografies (Flickr) o els vídeos (YouTube).

L'usuari de la web 2.0 no només publica la seva informació (diari de bitàcora, fotografies, etc) també la comparteix amb d'altres usuaris que poden usar-la en un lloc diferent de l'original (no només citar-la en forma d'hipervincle). És a dir, s'utilitzen sistemes XML (RSS, ATOM, etc) de sindicació/agregació de la informació.

Més informació
Web 2.0, article de la Wikipedia
¿Que es la Web 2.0?, article de Tim O'Reilly

(aquesta entrada es pot anar ampliant al llarg del curs)