28 de març del 2007

Sindicació de continguts

Introducció
Com ja apuntàvem en una entrada anterior una característica fonamental del Web 2.0 és la sindicació de continguts, és a dir, la redifusió de continguts d'un lloc web en un altre lloc web. No es tracta d'un hipervincle, sinó que una part dels continguts d'un lloc web es mostren en un altre de forma automàtica i immediata de manera que una actualització en el lloc d'origen es veu sense intervenció de l'usuari també en el lloc destí.
La sindicació de continguts és bidireccional: l'usuari pot rebre informació de la web i també pot oferir informació utilitzan la mateixa tecnologia.

Alguns conceptes
Aclarim alguns conceptes bàsics:

- Formats de la sindicació. Per sindicar determinada informació necessitem que aquesta es presenti en un format determinat. Els formats més estandard de sindicació són el RSS (Really Simple Syndication) o l'Atom. Es tracta de formats de la família del XML (eXtensible Markup Language), que és un conjunt de llenguatges de programació que segueixen l'estandard SGML (Standard Generalized Markup Language), al que també pertany, per exemple, l'HTML (HypeText Markup Language) que és el format estàtic de les pàgines web.

- Programes lectors. Són els agregadors, programes que permeten llegir i presentar les fonts de dades en format RSS o Atom. En general n'hi ha en línia, instal.lables a l'ordinador o plug-ins del navegador.
Alguns agregadors en línia:
Bloglines
Google Reader


- Canals. Són els feeds, nom que es dóna als documents (en definitiva, als continguts) que poden ser sindicats, és a dir, que estan en format RSS o Atom. Per tant, un agregador és un lector de feeds o canals. Aquests canals s'identifiquen normalment a partir d'una imatge com aquestes, que apareix en el document mateix o bé en la barra de direcció:

Alguns canals:
El País
El Periódico
Barrapunto
del.icio.us
YouTube
En el cas que el canal sigui multimèdia i ofereixi continguts d'àudio i video es parla de podcast:
Catalunya Ràdio
BBC Radio
En general també ens podrem subscriure a qualsevol webloc o altre canal d'informació on aquesta s'actualitza sovint.

- Mashups. Es tracta d'aplicacions web creades a partir de diferents fonts de dades XML.
Alguns exemples:
bubblr: es pot crear un còmic a partir de fotos del Flickr
phrasr: ens il.lustra una frase que hem escrit utilitzant fotos del Flickr
Sopranos: combina informació de la sèrie The Sopranos amb el Google Maps
LivePlasma: agrupació d'afinitats d'artistes, a partir d'informació d'Amazon
Diggdot

Més informació
Guía facil del RSS
Sindicació a la Wikipedia