30 de març del 2007

6. Sindicació de continguts (publicar informació)

Com hem dit abans, també podem compartir la nostra pròpia informació, perque sigui redifosa per la xarxa.
Per fer-ho, hem de disposar d'un espai web públic (per exemple el que tenim al Blink). També necessitem un document en format RSS o XML (que ens permetrà sindicar la informació) i documents en format HTML amb la informació mateixa. Tots aquests documents estaran a un espai web públic (el mateix o diferents).
A continuació teniu un exemple de codi RSS 2.0. El document es pot escriure amb Dreamweaver, fent servir l'opció de document XML. L'extensió del document pot ser .rss o .xml. Com es tracta d'un llenguatge d'etiquetes, tenir coneixements d'HTML ens és útil per entendre'l (clica sobre la imatge per veure-la ampliada):



Comentem les etiquetes més importants. N'hi ha dos d'especialment importants, channel (canal) i item (article), que defineixen el canal de publicació (que és fixe) i els diferents articles d'informació que volem donar en subscripció (que són variables). En el nostre exemple l'espai web és http://grups.blanquerna.url.edu/antropologiacultural/mati
en aquest espai hi ha els documents http que actuen com a fonts de dades i també el canal de publicació, que esta a la carpeta etnocanal dintre de http://grups.blanquerna.url.edu/antropologiacultural/mati

Etiquetes RSS importants:

channel: el nostre canal de publicació o feed , on estaran els articles d'informació que mostrem als altres usuaris.
Dintre d'un canal hi ha aquests elements:
  • title: és el títol del nostre canal o feed.
  • link: adreça web en la que es troba el nostre RSS (per exemple, l'espai web públic del Blink).
  • description: descripció del canal

Després tenim els elements variables del canal, és a dir, els articles o ítems on es troba l'informació mateixa:
item: és cadascún dels articles d'informació que volem redifondre en subscripció. Hi pot haver més d'un ítem en un mateix canal. Cadascún dels ítem tindrà aquests elements:
  • title: el títol de l'article
  • link: adreça web en la que es troba publicada la informació (una pàgina web).
  • description: descripció de l'article
Finalment caldrà enllaçar aquest document RSS amb la nostra pàgina web, de manera que els usuaris que navegin pel nostre lloc és puguin susbcriure. El codi HTML que cal escriure en la pàgina web és el següent (clica sobre la imatge per veure-la ampliada):



En aquest cas hem fet l'hipervincle utilitzant una imatge com a botó.

Ara, només cal que esperis els subscriptors, procura facilitar informació interessant i actualitzada!